Preguntes freqüents

On puc trobar més informació sobre aquest projecte?

Aquest projecte és una iniciativa de l'AEEF (l'Associació Excursionista d'Etnografia i Folkore) i està coordinat per en Josep M. Jerez. Pots trobar més informació a https://aeef-barcelona.org/camidesantjaume/

 

Què he de fer per apuntar-me?

Entra a la web de l'AEEF https://aeef-barcelona.org/camidesantjaume/ on trobaràs tota la informació necesària perquè et puguis apuntar.

Com s'organitza la sortida ?

Les sortides tenen una durada de tretze dies. El primer dia es dedica al desplaçament (amb autocar) fins al lloc d’inici de la caminada. Els següents donze dies es divideixen en dos grups de cinc dies per caminar. El seté dia es dedica a descansar. Aquest dia l'organització proposa un itinerari i es visiten indrets interessants per la zona; aquesta sortida és opcional. L'última jornada l'ocupem en fer el viatge de tornada a casa.
Com a punt d'orígen de les caminades, i per pernoctar, s'estipulen dos hotels des dels quals es surt en autocar cada dia per dirigir-nos al punt on es comença el tram. Al finalitzar el tram es comparteix un pica-pica (amb cava pels amants del cava) i es va a dinar a un restaurant que prèviament la persona responsable de cercar lloc per dinar ha concretat. El dinar en grup és una activitat lluire, et pots portar el teu propi dinar. Per la tarda es fa una visita a algún lloc interessant pels voltans d'on s'ha acabat el tram. Posteriorment es torna amb autocar a l'hotel i la resta de la tarda i el sopar és lliure. Mentre es fa el camí a peu l’autocar dona suport als caminants de manera que l’activitat es pot fer amb el mínim de pes a la motxilla. Es comença a caminar a trenc d’alba per tal d'evitar tant com sigui possible les hores de sol i acabar la caminada al migdia.
 

On puc pernoctar fent camí si no tinc vehícle de suport?

Si no disposeu d'un vehícle de recolzament per fer la Via també és possible fer-la adequant els trams al tipus d'hospedatge que més us convingui.

A França no existeixen albergs de peregrins com els que coneixem a Espanya. Podem trobar diversos tipus d'albergs, els més habituals són els "gites d'etàpe" i els "centres d'accueil". Generalment requereixen una reserva prèvia que es pot fer per telèfon, correu electrònic, etc. Per norma general els "gites d'etàpe" són privats, i els "centres d'accueil" són públics. Els llocs d'acollida al peregrí són pocs i quasi bé tots tenen caràcter cristià. Una altra opció és l'associació "Les Haltes vers Compostelle", una xarxa d'albergs que acull a peregrins, o els albergs de joventud "Auberges de Jeunesse" on es demana el carnet internacional d'alberguista. També existeix la possibilitat de les "Chambres d'Hôtes" que són una mena de cases rurals.

 

Trobaré senyalització concreta de la Via Turonensis durant el seu recorregut?

La senyalització del camí de Sant Jaume en general és bastant precària. Es recomana portar bons mapes i si és possible un GPS. Les indicacions que trobarem són les clàssiques i conegudes: fletxes grogues i la vieira "coquille" normalment groga sobre fons blau. Aixímateix la Via Turonensis forma part de la ruta de Gran Recorregut GR-655 senyalitzada -com tots els GR- amb un traç blanc sobre fons vermell.